Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Zen in umetnost vzdrževanja motornega kolesa

Robert M. Pirsig

  • Koda: 047
  • EAN:

Zen in umetnost vzdrževanja motornega kolesa je svetovna klasika, ki že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja stimulira in buri duhove. Raziskovanje vrednot na motorističnem popotovanju.
Robert M. Pirsig (1928 – 2017)

Celoten opis
Avtor Robert M. Pirsig
ISBN 961-6058-36-3
Datum izida julij 2005
Format 21 x 15cm
Teža 590g
Strani 450
Vezava mehka, šivano
Prevod Tone Dolgan
  • Redna cena
  • 23,99
  • Članska cena
  • 19,00
Opis izdelka

'In kaj je dobro, Fajdros,
in kaj ni dobro –
Mar moramo spraševati druge o teh rečeh?'

Roman o poletnem motorističnem popotovanju očeta in sina se razvije v osebno in filozofsko odisejado v temeljna vprašanja o življenju. Skozi spretnost vzdrževanja motornega kolesa nas avtor uvede v proces združitve znanosti, religije in humanizma. Študija umetnosti vzdrževanja motornega kolesa je dejansko študija racionalnosti same. Knjiga je napisana dvoplastno. Prepletata se zgodba potovanja, ki jo odlikujejo odlični opisi vzdušja med sopotniki, in avtorjeva filozofska razmišljanja o klasičnem in romantičnem odnosu do življenja, kakovosti, retoriki, aristotelski logiki ...

Zgodba se odvija v prvi osebi. Bralci spremljamo borbo očetove razcepljene osebnosti - pripovedovalca in njegovega drugega jaza Fajdrosa. Vidimo in slišimo samo to, kar nam je pripravljen razkriti sam. Njegova dva uma različno vrednotita to, kar je pomembno v življenju. Pripovedovalec je oseba, ki jo obvladujejo predvsem družbene norme. Drugi um obvladujejo intelektualne vrednote, išče resnico in ga ne zanima, ali je komu všeč.

Očitno je, da so nekatere stvari boljše od drugih ... toda kaj je kakovost?

To klasično delo, ki ga je najprej zavrnilo 121 založnikov, je postalo svetovna uspešnica in še danes doživlja mnoge prevode in ponatise. Prepričani smo, da bo tudi pri nas z raziskovanjem vrednot stimulirala in burila duhove.