Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Tibetanska knjiga življenja in umiranja

založba Gnostica

Sogyal Rinpoche

  • Koda: 179
  • EAN:

Ta priznana duhovna mojstrovina na splošno velja za eno izmed najpopolnejših in najzanesljivejših predstavitev tibetanskih budističnih naukov, ki so bile kdaj napisane.

Celoten opis
Avtor Sogyal Rinpoche
ISBN 978-961-2291-51-8
Datum izida 2022
Format 13,5 x 23,5cm
Teža 775g
Strani 528
Vezava mehka
Prevod Uroš Kalčič in Jurij Šešet
Založba Založba Gnostica
  • Redna cena
  • 38,00
  • Članska cena
  • 34,20
Opis izdelka

Tibetanska knjiga življenja in umiranja je priročnik za življenje in smrt, čudovit vir svetih navdihov iz osrčja tibetanske tradicije ter razumljiv in navdihujoč uvod v meditativno prakso, v naravo uma, v karmo in ponovno rojstvo, v sočutno ljubezen in skrb za umirajoče ter v preizkušnje in nagrade duhovne poti.


Budistični mojster meditacije in mednarodni učitelj Sogjal Rinpoče združuje prastaro modrost Tibeta s sodobnimi raziskavami o smrti, umiranju in naravi vesolja. Tibetanska knjiga življenja in umiranja v obsegu brez primere pojasnjuje veličastno vizijo življenja in smrti, ki je podlaga za klasično sveto besedilo Tibetanska knjiga mrtvih. Sogjal Rinpoče predstavlja preproste, vendar učinkovite prakse iz osrčja tibetanske tradicije, ki jih lahko ne glede na svojo veroizpoved ali poreklo izvaja vsak, ki želi preobraziti svoje življenje, se pripraviti na smrt in pomagati umirajočim.


»Kot vodniku po tibetanski tradiciji in njenih uvidih v življenje

in smrt Sogjalu Rinpočeju ni para.«

— Ocena knjige iz časopisa New York Times

»Rinpočejevi nauki nas lahko marsičesa naučijo ... Njegov stvarni ton, prepreden s pesmimi in poezijo budističnih modrecev, pomembno omili hud strah pred smrtjo in doseže, da se ta zdi podoben staremu prijatelju.«

— Los Angeles Times


Sogyal  Rinpoche se je rodil v Khamu v vzhodnem Tibetu in že zgodaj v življenju so ga prepoznali kot inkarnacijo Tertöna Sogjala Leraba Lingpe, učitelja trinajste Dalajlame. Opravil je tradicionalno urjenje tibetanske lame pod budnim očesom Džamjanga Khjentseja Čökji Lodröja, enega izmed najizjemnejših duhovnih mojstrov dvajsetega stoletja, ki je Rinpočeja vzgajal kot sina. Rinpoče se je v nadaljevanju učil pri številnih drugih velikih mojstrih vseh šol tibetanskega budizma, še posebno pri Dudžomu Rinpočeju in Dilgu Khjentseju Rinpočeju. Najprej kot prevajalec in pomočnik svojih občudovanih učiteljev, potem pa kot učitelj sam obiskal velikodržav, opazoval stvarnost življenj posameznikov in se trudil, da bi bili nauki tibetanskega budizma pomembni in smiselni za sodobne ljudi.

Iz tega se je porodil njegov edinstveni slog poučevanja in velika sposobnost usklajevanja naukov s sodobnim življenjem, kar se zelo nazorno vidi v njegovi Tibetanski knjigi življenja in umiranja. Rinpoče je poučeval več kot štirideset let in je ustanovil mednarodno mrežo budističnih centrov in skupin, ki jo je poimenoval Rigpa. Veliko je potoval po Evropi, Ameriki, Avstraliji in Aziji, kjer je na svojih delavnicah in predavateljskih turnejah naslavljal na tisoče ljudi. Umrl je leta 2019.