Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Telo si vse zapomni

založba V.B.Z.

Bessel van der Kolk

  • Koda: 186
  • EAN:

Telo si vse zapomni je edinstvena knjiga, za katero pravijo: Ta izjemna knjiga bo postala klasika sodobne psihiatrične misli.

Celoten opis
Avtor Bessel van der Kolk
ISBN 978-961-7083132
Datum izida 2023
Format 15,5 x 23,5 cm
Teža 700g
Strani 512
Vezava mehka
Prevod Milan Žlof
Založba VBZ Ljubljana
  • Redna cena
  • 44,90
  • Članska cena
  • 39,90
Opis izdelka

Bessel van der Kolk v knjigi Telo si vse zapomni ponuja povsem novo paradigmo za učinkovito zdravljenje travmatskega stresa, pri tem pa uporablja znanstvene in filozofske metode ter svoje 40-letne izkušnje iz klinične prakse, da bi razložil kompleksno nevrobiologijo in povezavo med človeškimi možgani, umom in telesom ob nastanku posttravmatske stresne motnje (PTSM). 

Psihična travma razdrobi um, moti možganska vezja, ki vključujejo osredotočanje, prožnost in zmožnost ohranjanja čustvenega nadzora. Nenehen občutek nevarnosti in nemoči spodbuja stalno izločanje stresnih hormonov, ki krnijo imunski sistem in delovanje telesnih organov.

Van der Kolk predlaga različne načine pomoči ljudem s PTSM, saj za zdravljenje ne obstaja en sam najboljši. Predstavlja vrsto terapevtskih načinov za predelavo travme, kot so nevrološka povratna zanka (neurofeedback), EMDR (desenzitizacija (desenzibilizacija) in ponovna predelava z očesnim gibanjem), model notranjih družinskih sistemov, gledališčna dejavnost, ritmično gibanje in ples, meditacija, joga …

Pri tem se ne osredotoča le na obvladovanje silovitih spominov na travmo, ampak tudi na ponovno vzpostavitev občutka samostojnosti, neodvisnosti in sposobnosti delovanja z nadzorom nad telesom in umom. 
Knjiga je prevedena že v 39 jezikov in je dobrodošlo čtivo za strokovno in za splošno rabo.

O avtorju

Bessel A. van der Kolk (roj. 1943, Haag, Nizozemska) je v Bostonu (ZDA) živeči in delujoči psihiater, raziskovalec in pedagog.

Od sedemdesetih let 20. stoletja raziskuje  učinke travmatskega stresa in s tem povezano posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) pri otrocih in odraslih in je eden najpomembnejših svetovnih strokovnjakov na področju raziskovanja in zdravljenja psiholoških travm.

Ustanovil je  neprofitno organizacijo Trauma Research Foundation , ta pa povezuje strokovnjake z različnih področij, specializirane za zdravljenje otrok in odraslih s PTSM.

Je profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Bostonu (Boston University School of Medicine) in gostujoči profesor in predavatelj na več univerzah po svetu.

Bessel A. van der Kolk je objavil več kot 150 znanstvenih člankov in je avtor več knjig.

Za svoje raziskovalno delo je bil večkrat nagrajen.