Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Prepleteno življenje

založba V.B.Z.

Merlin Sheldrake

  • Koda: 188
  • EAN:

Kadar pomislimo na glive, si najpogosteje predstavljamo gobe. Toda gobe so le trosnjaki gliv, njihovi plodovi. Življenje večine gliv je očem prikrito, kljub temu pa tvorijo neznansko raznovrstno kraljestvo živega sveta, ki podpira in vzdržuje skoraj vse žive sisteme. Na Zemlji tako rekoč ni mesta, kjer gliv ne bi bilo.

 

Celoten opis
Avtor Merlin Sheldrake
ISBN 978-961-7083156
Datum izida 2023
Format 15,5 x 23,5 cm
Teža 590g
Strani 360
Vezava mehka
Prevod Aleš Učakar
Založba VBZ Ljubljana
  • Redna cena
  • 34,90
  • Članska cena
  • 34,90
Opis izdelka

Merlin Sheldrake nam na svoji privlačni pustolovščini, strnjeni med platnice knjige Prepleteno življenje, predstavi spektakularni svet gliv: brezmejno presenetljive organizme, ki omogočajo naš obstoj in hkrati izpodbijajo nekatera ustaljena pojmovanja. Spoznavamo kvasovke in psihedelike; odkrivamo glive, ki se pod zemljo razraščajo kilometre daleč in so največji organizmi na našem planetu; opazujemo, kako se glive prepletajo z rastlinami in skupaj z njimi tvorijo kompleksna omrežja ‘gozdnega spleta’; in srečujemo agresivne glive, ki s smrtonosno natančnostjo vdirajo v telesa žuželk in določajo njihovo ravnanje.

Glive so oblikovale človeško zgodovino, saj lahko spreminjajo naš um, zdravijo naša telesa in nam celo pomagajo pri odpravljanju okoljskih katastrof. Sposobnost gliv, da prebavljajo plastiko, eksplozive, pesticide in surovo nafto s pridom izrabljajo revolucionarne tehnologije.

Čeprav nimajo možganov, so razvile kompleksne strategije reševanja problemov, s tem pa širijo tradicionalne definicije inteligentnosti in sejejo dvom na pojmovanje individualnosti