Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Onkraj vere

Evangelija v navzkrižju: Janez in Tomaž

Elaine Pagels

  • Koda: 063
  • EAN:

V knjigi Onkraj vere Elaine Pagels raziskuje, kateri dogodki in kdo je vplival, da so v Novo zavezo vključena besedila, ki so odločila, kakšno bo krščanstvo in kakšno ne bo?

Celoten opis
Avtor Elaine Pagels
ISBN 978-961-6058-50-6
Datum izida maj 2010
Format 15 x 21cm
Teža 320g
Strani 212
Vezava mehka
Prevod Bojana Pavlič
  • Redna cena
  • 25,00
  • Članska cena
  • 5,00
Opis izdelka

Izredna knjiga Onkraj vere bo spodbudila in razvnela razmišljanje. Nagradila bo vsakega bralca, ki se sprašuje o izvoru krščanstva in ki bi rad vedel kaj več o skrivnih gnostičnih rokopisih. Elaine Pagels je dosegla resnično nekaj izrednega, njen pregled zgodnjih religioznih spisov je zanimivo, razumljivo in na trenutke celo dramatično branje.

Ugledna zgodovinarka religij Elaine Pagels pionirsko proučuje najzgodnejša krščanska besedila. V tej knjigi raziskuje, kateri dogodki in kdo je vplival, da so v Novo zavezo vključena besedila, ki so odločila, kakšno bo krščanstvo. Sprašuje se, kaj je religija in kaj je krščanstvo in zakaj se mnogim še vedno zdi privlačno – ne glede na to, ali pripadamo cerkvi ali ne; in navkljub težavam, ki jih lahko imamo z določenimi verovanji ali praksami. Kaj je tisto pri krščanstvu, kar imamo radi in česar ne moremo imeti radi?

Dogodek v lastni družini jo je spodbudil, da se je vrnila k raziskovanju skrivnega Evangelija po Tomažu. V besedila, ki so nekoč veljala za heretična, je vdahnila novo življenje. Globlje ko se je spuščala v svojo lastno vero, bolj je ugotavljala, da vera dopušča raznolikost tolmačenj in da nepriznani glasovi krščanstva vzpodbujajo in podpirajo »prepoznavanje luči znotraj vsakega med nami«.

Že od samih začetkov je zunanje opazovalce, ki so prisostvovali srečanjem kristjanov, privlačila skupnost, ki jo je duhovna moč združevala v razširjeno družino. Iz lastnih srečanj z verniki, neverniki in iščočimi, kot tudi s tistimi, ki ne pripadajo nobeni cerkvi, je Pagelsova ugotovila, da tisto, kar nekaj pomeni v religiozni izkušnji, obsega mnogo več, kot le to, v kaj verujemo ali v kaj ne verujemo.

Ta izdaja vsebuje prevod Evangelija po Tomažu.