Pozdravljeni na spletni strani Založbe Iskanja

Kamorkoli greš, si že tam

Jon Kabat Zinn

  • Koda: 065
  • EAN:

Kamorkoli greš, si že tam je ključna knjiga za razumevanje čuječnosti, pozornosti. Če želimo najti svojo pot, moramo posvetiti več pozornosti sedanjemu trenutku. To je edini čas, ki ga imamo, da v njem živimo.

Celoten opis
Avtor Jon Kabat Zinn
ISBN 978-961-6058-53-7
Datum izida april 2011
Format 15 x 21cm
Teža 300g
Strani 253
Vezava mehka
Prevod Andželka Ani Korošec
  • Redna cena
  • 22,50
  • Članska cena
  • 18,00
Opis izdelka

Pogosto je videti, da smo preveč zaposleni s preteklostjo ali s prihodnostjo, ki še ni prispela. Iščemo, kje drugje bi lahko bili, koder upamo, da bo bolje, bolj srečno, bolj tako, kot si želimo, da bi bilo, ali kot je nekoč bilo.

Večino časa se le delno zavedamo notranjih napetosti in tega, kaj počnemo v življenju in z življenjem, ter posledic, ki jih imajo naša dejanja in misli. Delo prebujanja iz teh sanj je delo meditacije, sistematičnega negovanja budnosti in zavedanja sedanjega trenutka. Ta pozornost ni v nasprotju z nobenimi religioznimi ali znanstvenimi prepričanji.

Meditacija pozornosti oz. čuječnosti dopušča preobrazbo, ne da bi si bilo treba prizadevati, da bi karkoli dosegli ali da bi se do konca izmučili, ker smo neprimerni ali nepopolni. Kajti, kot vam govori ta knjiga, vi ste že popolni. Vsi smo. Tukaj in sedaj. Natančno taki kot smo, z vsemi našimi nepopolnostmi in neprimernostmi.

… Ali lahko vsakdo meditira? Mišljenje, da niste sposobni meditirati, je podobno mišljenju, da niste sposobni dihati, se osredotočati ali sproščati. …

 

… Veliko bolje se je postopno podati v daljša obdobja prakse, kot da nikoli ne okusite pozornosti ali mirovanja, ker dojemate svoje ovire kot prevelike. Najdaljša pot se resnično začne z enim samim korakom. Ko si zadamo, da bomo storili ta korak – v tem primeru, da se bomo usedli tudi za najkrajši čas –, se lahko dotaknemo brezčasnega v kateremkoli trenutku. Iz tega prihaja vsa dobrobit in samo iz tega. …

Jon Kabat Zinn je molekularni biolog, zdravnik, profesor na Medicinski fakulteti na Univerzi v Massachusettsu, ustanovitelj Klinike za zmanjševanje stresa ter ustanovitelj zenovskega centra v Cambridgeu v Massachusettsu. Je avtor knjig s področja meditacije, predavatelj in vodja mnogih programov o čuječnosti. Na osnovi njegove metode je nastal terapevtski program MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy (Kognitivna terapija temelječa na pozornosti), ki ga v svoje delo vključuje prek 200 medicinskih ustanov v Ameriki in drugod po svetu.

Morda bi vas zanimala tudi knjiga ZDRAVILNA MOČ ČUJEČNOSTI  https://www.iskanja.si/knjige/zdravilna-moc-cujecnosti.html